Vínna cesta ako skvelý tip na narodeninový darček

Vyberať narodeninový darček pre svojich najbližších je zväčša veľmi náročná úloha, najmä ak nechceme siahnuť po tradičnej kytici, bonboniére a fľaši vína. Práve preto máme pre vás jeden skvelý tip na narodeninový darček a tým je vínna cesta. Máte vo svojej rodine alebo medzi známymi skutočných milovníkov vína? Potom je tento darček určený práve im!

Malokarpatská vínna cesta

Ako prvú spomenieme malokarpatskú vínnu cestu, ktorá je jednou z tých najobľúbenejších. Prevedie vás najznámejšími aj menej známymi vinicami a vinárňami od Bratislavy cez Svätý Jur a Pezinok až po Modru a Trnavu. Malokarpatská vínna cesta je napríklad aj v ponuke cestovnej agentúry Flora Tour.

vinica
Počas vínnej cesty navštívite aj krásne vinice.

Vínna cesta cez Záhorie

Z Malých Karpát sa posunieme o kúsok ďalej – konkrétne na Záhorie. Tu sa určite oplatí navštíviť miesta ako napríklad Borský Mikuláš, Gbely, Holíč či Skalicu, pričom každé toto miesto vám ponúkne svoju jedinečnú chuť vín. Nuž a v Skalici si určite nezabudnite dať k vínu aj svetoznámy skalický trdelník 😊.

trdelnik
Pochutnajte si na tejto jedinečnej dobrote.

Kráľovské víno

Ešte chvíľku zostaneme na západnom Slovensku a ako poslednú si tu predstavíme nitriansku vínnu cestu, ktorá má prívlastok „kráľovská“. Nitrianska vínna cesta je jedinečná tým, že nitriansky kraj je jediným na Slovensku, ktorý je takmer celý vhodný na pestovanie viniča. Navyše, počas tejto vínnej cesty zavítate aj do Pukanca, ktorý má zase najvyššie položené vinohrady v strednej Európe.

Tokajské pivnice

Zo západného Slovenska sa presunieme rovno na východ, pretože ďalšou obľúbenou vínnou cestou je Tokajská vínna cesta. Tá vás prevedie východoslovenskými vinicami a vinárňami od Trebišova cez obce Malá Tŕňa a Veľká Tŕňa až po obec Viničky. Ochutnávku vín z Tokajského výberu by určite mal aspoň raz za život vyskúšať každý milovník vína! Mimochodom, vedeli ste, že tokajské pivnice pochádzajú ešte z obdobia tureckých vojen, kedy slúžili ako úkryty?

Dúfame, že sme vám aspoň trochu pomohli pri výbere jedinečného narodeninového darčeka. Alebo sme urobili chuť aj vám? Pokojne si doprajte vínnu cestu aj sami pre seba!